Aire de Muntanyes

Blog fet per Xavier Saleta.

Meteorologia

Diferents adreces d'interès sobre les prediccions meteorològiques.

Esquí de muntanya

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Ciclisme

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

En Roc, el gos Neu i el gat crestes

Divertides vinyetes sobre les aventures d'en Roc, el gos Neu i el gat Crestes.

Cursor

Crossbone Skull

dissabte, 30 de gener del 2016

Massa Crítica a Mataró




La ciutat de Mataró algú passava aquell divendres de final de mes a les 20 hores, un grup números de bicicletes envaïen els carrers centrals de la ciutat, com una massa de gent amb bici, era la primera trobada de la  Massa Crítica i la veritat no és sabia ben be el resultat de la convocatòria, doncs era una mica feta per les xarxes socials. Però la veritat que la primera trobada va ser tot un exitas de gent disposada a envair els carrers amb crits, eslògans i musiqueta davant la mirada atònita de vianants i d’emprenyament dels vehicles de quatre rodes, a mes dels eslògans  reivindicatius  ben portats a càrrec per el megàfon per en Pep Sivilla ...” això si que és un vici anar en bici” “ Mataró neta, neta, neta amb la bicicleta”...en fi , una gran trobada que suposo que amb la gent que vàrem ser la propera en serem molts mes.



bicis amb llums

musiqueta




i al final la poli al ajuntament






























Però que és la Massa Crítica?, és una trobada de ciclistes a diverses ciutats del mon, amb la finalitat de reivindicar el paper primordial de la bicicleta a les ciutats. El seu nom ve donat per el documental de Ted White: “Return of the Scorcher” (1992), en el qual és veu el fenomen a Xina de ciclistes que no poden creuar un carrer per el gran transit de vehicles, de mica en mica, és van agrupar ciclistes que van arribant i a partir d’aquí apareix la “Massa Crítica” a on tots junts fan possible el poder creuar el carrer.









La historia d’aquest fenomen però agafa empenta a San Francisco (Californià) aquell mateix any a on una trentena de ciclistes és troben per protestar per les condicions del transit a la ciutat, va ser tan satisfactòria la trobada que la van agafar com a costum i sense organització ni publicitat sols amb el boca-orella que l’any següent n’eren 500 ciclistes!!!.









 

dilluns, 25 de gener del 2016

Circular per el Pic del Cap del Port Dret (2749m)



                                                                                
Aquest cop sortim molt d’hora molt d’hora, la penya porta uns caretos de son que val la pena no veure, ens dirigim vers el bonic poblet fronterer a peu de carretera de l’Ariege de L’Espitalet, aquest cop passem per el túnel de Puymorens per escurçar doncs la travessa serà llarga i no volem que se’ns faci de nit.
Però sorpresa!!!, la neu en una setmana a reculat molt i tindríem que carretejar molt els esquís, canvi de plans....anirem a provar sort cap un altre canto. El sector esta força tocat, Roc Meler no comença la neu fins la meitat, Pedrons justet, seguim doncs cap Andorra i pugem cap el Coll d’Envalira, proposo deixar els cotxes a dalt del coll doncs i veiem força neu i amb recordo de una travessa feta fa molts anys i que poques vegades és pot fer degut que la majoria del itinerari passa per carena i el vent sempre i fa de les seves, provarem sort doncs per aquest sector que sempre és pas  transit de motos de neu.
Pujarem al primer cim del dia que és troba coronat per unes antenes el Pic de Maià (2615m), a partir d’aquí anirem carenant cap el collet d’Ortafà i a continuació primer per una ampla llomada i a continuació per passos mes estrets sortejant algun pas de roca, però sense treure esquís fins arribar al Port Dret, d’aquí podríem baixar cap a Siscaró i la Vall d’Incles, que era la primera intenció, però canviem de itinerari i seguim carenant, per aconseguir un bony a 2691m, per arribar-hi tenim que sortejar un tros de neu ben glaçada o dura que ens fan anar amb compta. Un cop dalt del turonet baixem a un petit coll, al davant tenim  la punxa del cim del Cap del Port (2749m) i veiem que des de dalt podrem tenir una bona i dreta baixada cap els clots d’Ortafà i el riu de Sant Josep. Pugem doncs els últims metres cap a buscar la carena que ens portarà al cim. Des de dalt veiem la pala de la Cabaneta ben palada i el Roc Meler al fons, per sota la vall de Siscaro i al davant nostra la bonica pala que ens espera. L’hora és la adequada, el sol a deixat una neu al” dente”, els primers girs son apoteòsics, anem baixant fins un put que la baixada afluixa, aquí podríem baixar cap el Estany Mort, colgat de neu, però veiem que algú  ens ho ha desvirgat, girem doncs cap a la dreta, la pendent és mantinguda però la neu encara és manté, fen les delícies de la concurrència, arribem al fons de la vall i entrem dins el pas dels clots d’Ortafà,  per on passa el naixement del riu Sant Josep, aquí els viratges son curts i tancats, un cop superat el primer estret deixem la baixada i el refugi de la Portélla que ens queda a la esquerra i en una pista colgada de neu tornem a posar pells per fer la pujada cap el collet d’Ortafà, pic de Maià i port d’Envalira.
No hem pogut fer el que en principi volíem, però la veritat que ha valgut molt la pena aquesta circular amb una neu que si en molts llocs aquesta setmana era un crostó  aquí hem pogut gaudir de un bon descens, d’aquells que fan afició.
Cal dir que aquesta pala al estar orientada al sud, des de bon mati i toca el sol, a primera hora la trobareu dura i si aneu massa tard potser molt tova, també cal prestar atenció amb molta acumulació de neu la segona meitat de la baixada.

Vàrem ser del grup del Sorreig: Salme, Regi, Eladio, J.J Padnon, Txubi, Artur, Benet i jo mateix.


Artur



El turo del d’arrere potser va ser el que va portar mes complicacions per qüestió de les pedres

J.J i Regi a la carena cimera

Pic del Cap del Port Dret (2749m)

Primers girs Txubi

Benet

primera part de la baixada


segona part baixada cap els Clots


Eladio encarant el gir

Benet

J.J Padnon

entran al pas estret del riu Sant Josep

itinerari de baixada

segona pujada al collet d'Ortafà



dissabte, 23 de gener del 2016

Massa Crítica a Mataró



Primera quedada de Massa Crítica a Mataró, i alguns preguntareu, i que és això ? doncs aqui ho teniu :https://es.wikipedia.org/wiki/Masa_Cr%C3%ADtica_(evento_ciclista) , 
Ànims doncs i a pedalar, esperem que sigui un començament per que cada final de mes és pugui fer una quedada urbana .

diumenge, 17 de gener del 2016

copa del mon d'esquí de muntanya Vallnord (Andorra 2016)




Aquest passat cap de setmana al bonic i petit país dels Pirineus: Andorra, és celebra el festival del esquí de muntanya:  la Copa del  Mon, i a on i podrem trobar totes les màximes figures d’aquest esport . Cop cada any hi mirem de ser allà i mirar si podem a prendrà alguna cosa d’aquesta penya de fenomenus.
El dissabte va ser un dia força problemàtic i el espectacle que tenia preparat la organització en el itinerari, se’n va anar en orris, degut al mal temps que hi feia, però organitza un esdeveniment  com aquest significa tenir al darrera una gran organització que sap en els moments dolents i advers treure de seguida un nou traçat i assegurar l’espectacle tan per els corredors com per la gentada que bo i fent mal temps varen poder veurà una cursa super potent. Però dins de tot el pronòstic el vent és va comportar i algunes estones de sol ens varen poder deixar veurà l’immens paisatge nevat de la Coma d’Arcalis i fluir de les primeres esquiades d’aquest any de “pow-pow”.
Diumenge tot el contrari, solet i sense vent, però un fred ben viu això feia mantenir una qualitat de la neu en perfectes condicions, que vàrem poder tastar per el sector d’Arinsal.

En fi, els resultats no els explicaré, però el resum seria : una bona festa del esquí de muntanya mundial, una excel·lent organització i res mes ...be si que hem de millorar si els volem agafar..(és conya).



Penya del Sorreig: J.j Padnon, Lu Marzo i Regi



Regi obrin traça




Kilian  i Michele Boscacci (ITA)

ullades de sol

pow-pow

Sector del Saloria desde el Pic del Port Negre

la primera del vertical race: Laura Orgué

arribada femenina Emilie Forsberg segona

Laetinia al terra



la primera Andorrana Inka Belles

Killian


Laetinia Roux i dos coneguts

Laura Orgué

Emile Forsberg