Cursor

Crossbone Skull

dimarts, 19 d’agost del 2014

CIRC DE BAIAU



Anem cap a la Vallferrera, però no a la Pica, si no al sector de Baiau, que feia temps que hi tenia ganes. Val a dir també, que la majoria de vegades que he anat per aquest sector és a l’hivern amb la pista plena de neu i no sabia com estaria el seu estat al estiu.
Vàrem trobar gent que deixava el cotxe a Àreu i ens aconsellaven deixar-l’ho allà si no volíem destrossar el cotxe.  Al final tirem amunt per la pista fins el primer aparcament de la Farga (1400m). D’aquí amb els pianos a l’esquena enfilem primer pista i després per el GR fins el Pla de Boet a 1800m, aquí deixem la pista i prenem un camí en pujada per anar a buscar els plans superiors d’Arcalis, lloc molt bucòlic i pastoril, doncs i trobem forces vaques, aquí acamparem, tot tenint al davant l’esvelta figura del Pic de Lavans, revestit amb boires.
Encara que siguem a mitjans d’agost la nit és molt freda i aviat som a dormir. Al mati però encara costa mes sortir del sac, ens tenim que posar tot el que tenim per sobre, esmorzar una mica i reprenem la marxa cap el refugi metàl·lic de Baiau(2517m), per un terreny força agradable i amb molta diversitat de fauna autòctona: isards, marmotes, cavalls, que fan la cosa mes distreta.  També portant una especialista en geologia, ens toca fer una mica de classes.
Un cop per sota el refugi deixem el GR i voregem el gran estany de Baiau per la dreta, ens dirigim vers la important tartera per la qual tindrem que pujar, no hi ha camí ni marques, la pujada és molt dreta, de vegades trobem restes del que potser era un corriol però que aviat és perd entre el rocam. Per  sota nostre els isards ens van mirant pensant que coi i fotem per aquells pedregams, potser en aquest entorn la que mes si troba a gust és la geòloga Agnès. Un cop arribats al coll podrem apreciar la caiguda que hi ha cap el fons de la vall que va a caure al poble de Tor. Aquí però trobem uns fletxes de Vic, un d’ells amb uns quants buit mils a l’esquena, que estan fent la travessa d’Alins – Monteixo i tota la cresta fins Baiau, si mireu qualsevol planell de la zona veureu aquesta proesa i diuen que estan preparant el que potser serà una cursa de muntanya per la zona.
Com no coneixem bé la cresta ells ens faran de guia una estona, primer pujarem tot dret fins el Pic de Sanfonts (2885m) i per una curta cresta enfilarem la seva segona punta, a continuació baixem pel coll que ens porta a l’ Agulla de Baiau (2857m) , aquí deixem els nostres guies, doncs el nostre pas és mes lent , això si, ens deixen ben explicada la ruta a seguir. Darrera pujada cap a l’Agulla , per aquest sector ja a Andorra, podrem anar seguint unes marques de color vermell que ens indicaran la ruta a seguir per la cresta fins la Portella de Baiau (2757m) i el GR11 de la transpirinenca. Deixem Andorra ,al fons l’estany negre, al davant el  Comapedrosa  tot curull de gent , tirem de nou cap al sector de Baiau per la molt redreçada canal de la portella fins arribar de nou al llac de Baiau i aquest cop si que pugem al refugi.
Seguidament anem a desfer el campament i d’aquí, pallissa fins el cotxe. Sort que el  descens per la pista ens dediquem a fer “dit” tenint mes sort uns que els altres però bé, al final tots som a les 5h. de la tarda a la furgo per fer un dinar una mica tard.

-Magnifica sortida per un terreny poc freqüentat, com el seu veí la Pica. Per cert la pista que arriba a l’ últim aparcament al pont de la Molinassa, a prop del refugi de la Vallferrera, no té cap tipus de problemes per arribar-hi en qualsevol tipus de cotxe, tal és així que l’aparcament estava a petar.
-Del principi del llac si girem vers a la dreta per unes rampes d’herba que continuen per un corriol pedregós (potser no tan empinades que per el lloc per on vàrem pujar nosaltres) arribaríem al coll que va al cim de Vallpeguera(2743m). D’aquí, carena fins el coll que nosaltres vàrem pujar i cim.
-Si voleu el circuit Radikal :  Àreu – Monteixo – Pic Norís – Pic de Gerri – Pic d’Ascorbes – Pic de Vallpeguera – Pic de Sanfonts – Agulla de Baiau – Pic de Baiau( d’aquí la cresta a la Roca Entrevessada ja és molt complicada), per els encara mes  agosarats tirar cap al Comapedrosa i retorn a la portella. Aquest segurament serà properament un circuit per una cursa de muntanya.
Horaris.- 1er dia: 3 hores. 700 metres de desnivell.
                 2º   dia: 7 hores. 1000 metres de desnivell.

Gran actuació de la parelleta Agnès i Rubèn, que varen patir, varen suar però vàrem pujar i baixar fins el final. I l’Angi, que no va fer tota la ruta però ens va acompanyar força estona.



 
campament als plas d'Arcalis, al fons el punxagut Lavans

la pastora Angi

primeres llums

Estany de Baiau i refugi al fons

Agnès i Rubèn al primer cim de Sanfonts

Pic de Sanfons al fons i el coll tot pujant a l'Agulla de Baiau

baixant la cresta de l'Agulla de Baiau, a primer terme el Baiau

Agulla de Baiau i cresta a la Portella

Font de Ferro baixant per la Vallferrera

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada