Aire de Muntanyes

Blog fet per Xavier Saleta.

Meteorologia

Diferents adreces d'interès sobre les prediccions meteorològiques.

Esquí de muntanya

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Ciclisme

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

En Roc, el gos Neu i el gat crestes

Divertides vinyetes sobre les aventures d'en Roc, el gos Neu i el gat Crestes.

Cursor

Crossbone Skull

dilluns, 27 de maig del 2013

MULLERES 3010m


El diumenge s’aixecava un dia sense vent i un sol radiant, potser si que ho havíem encertat. La sortida seria de les llargues per l’ho que teníem que matinar i força, boí així posar en marxa tota la penya va costar una mica, semblava ben be que encara estiguéssim ben adormits.
Varem deixar els cotxes al aparcament de la palanca i a peu amb esquís a la motxilla seguim la pista cap el Hospital de Benasc i res al cap de poc ja ens els podem calçar. Aquelles hores per aquella vesant no hi toca el sol i el fred encara és intens això que som a finals de maig. El tram que va de Besurta als plans de Aigualluts és un constant sorteja obstacles per poder encadenar la neu,això que ni ha mes que cap any. Arribant a Aigualluts podem comprovar la gran quantitat de neu que ja per tot arreu, a partir d’aquí ,deixem els plans per entrar per un torrent encaixonat cap  a la Valleta de l’Escaleta al davant tenim la Forcanada que serà la direcció que hem de prendre, fins que per un torrent encaixonat girarem vers la valleta de Benasc en forta pujada, un cop superat aquest tram la vall és obre i ja tenim el Tuc de Mulleres al davant, sols queda la ultima rampa que accedeix al cim però la cosa esta un pel gelada i optem per anar una mica mes amunt del coll de Mulleres per deixar els esquís i acabar la pujada per l’aresta a peu.
Les vistes son sensacionals, el dia immillorable cosa que fa que ens quedem al cim força estona per anar esperant tota la penya.
La baixada fantàstica amb una neu la primera part, mes de hivern que no de primavera cosa que ha mesura que anem perdent alçada el mantell va canviant.
Un cop arribats a Aigualluts, podem veure les marmotes que ja fartes de dormir tot l’hivern i que encara tenen neu per sobre els caus, ja han fet els forats per sortir a fora i anar a buscar la mica d’herba que puguin trobar, per elles també ha estat un hivern llarg.
I la resta, com la pujada, buscar el terreny amb mes pendent per poder anar tirant i no remar gaire i fins els cotxes ha on tenim les coses per preparan un bon pique-nique tot prenent el sol i contemplar tots els cims ben curulls encara de neu.
Ha estat una sortida llarga e intensa però de les que fan venir ganes, per alguns un final molt llarg, però asseguts a la taula amb el menjar i el beure al davant les coses és veuen amb un altre color.
En total 26 km, quasi 1400 metres de desnivell i 8 hores i varem ser : Artur,Presi,Sebes,Loli,Jose,Sekoies,J.J Padnon,Salme,Regi,Mariola,Daniel,Eladio,El noi del Montseny i jo mateix
la Forcanada al fons

neu a tope a finals de maig

part de la ruta

ultima pala

aresta amb el noi del Montseny

meditant amb la Salenques al fons

Jose

Presi i Salme

Mariola i el "jefe" Eladio a punt de fer cim

tots al cim

J.J preparant la baixada

Regi carvegant a tope

J.J buscant la linea

Presi a prop d'Aigualluts

el "retorno"

pique nique


gracies Daniel

dissabte, 25 de maig del 2013

ALCANIZ - TORTOSA aire de Lapao


Dins del tren en aquelles hores del mati i havia tal núvol de fum que en prou feines podíem veure la pluja que estava caient a fora intensament. La gentada dins el vago i el tragi d’anar i venir del lavabo a trellar era constant, així doncs encara que teníem molta son era del tot impensable fer una dormideta.
Sortim del tren a Plaça Catalunya per enfilar per Rambles, tal com ens havia explicat detalladament en Toni Llovet, profund coneixedor dels carrils bici de BCN, un cop trobem Diagonal anem seguint fins el carrer Numancia a on agafarem els autobusos HIFE, que ens portaran fins Alcañiz. Tenim el temps just per buscar un bareto per els voltants i a corre cuita a posar les bicis sense desmuntar en el bus.
El trajecte fins Alcañiz és de 4 hores amb una parada de 20 minuts a Gandesa, a l’estació d’autobusos, que ve val la pena comentar, doncs el personatge que esta en el bar i el bar en si és tot un xou, son moments inoblidables del viatge.
Arribem a Alcañiz a l’hora de dinar i anem a fer unes birres i uns bocates al centre històric a la plaça Espanya.
Per anar a buscar la via verda del Valle de Zafan, tindrem que sortir de la plaça d’España per anar a buscar la plaça del Mercado que esta al costat d’aquí el carrer Pruneda i Plaça St. Jose, Avinguda de Galán Bergua, Plaça de la Constitución, passar per el costat de la plaça de toros, creuant el riu Guadalope, trobarem una rotonda i anirem en direcció a Caspe i al costat mateix de la carretera trobem una pista asfaltada que ens portarà al primer túnel i al començament de la via, parcer no trobarem cap indicació del començament.
Aquest primer tram per terres de Teruel, no estan condicionats com a via verda, el ferm és sobretot al principi una mica pedregós.
Comencem doncs la via, les ultimes pluges fan que per tot arreu sigui un festival de colors, inclòs els llocs mes erms i han florit les flors a part de les olors intenses de la farigola i romaní, això que segurament en els mesos de calor aquestes terres deuen ser un secai.
Podem agafar a uns quant kilòmetres de la sortida un desviament per veure unes pintures rupestres, no caldrà desfer el camí doncs si seguim la pista tornarem a reprendre la via verda. A uns 13 km, arribem a Valdealforja que des de feia estona ja veiem de lluny. Un cop aquí ens trobem amb el túnel mes llarg de qualsevol via verda, 3km de foscor, normalment aquest tram esta tancat per una porta i ja una alternativa lateral, però curiosament el trobem obert, frontals i cap endins, des de el començament veiem la llum de la sortida però no hi acabem d’arribar-hi mai, la foscor és total.. Un cop sortits anem en suau baixada cap a Valdeltormo i el gran viaducte de Matarranya aquí ja comencem la pujada, primer passem per Torre del Compte i al cap de 10 km acabem la pujada a l’estació de Valderrobres. Seguim un rato de baixada, per arribar a l’estació de Cretes, aquí deixem la via i agafem una pista per anar a buscar la carretera que seguim uns metres per agafar un altre pista que en pujada ens portarà al bonic poble de Cretes - Cretas, a on tenim ganes de conèixer la bonica i nova parla que en diuen Lapao, parcer molt estrany que la llengua aquesta és com el nostre català, doncs ens entenem perfectament, quines coses mes estranyes la veritat.
Deixem el poble per seguir la carretera cap a Lledó en baixada a pocs kilòmetres veiem la via verda a tocar la carretera, i ens i tornem a posar poc rato, doncs el primer indicador d’Horta de St. Joan ens desviem per seguir les indicacions de ruta 10 en bici de la Terra Alta que en 3km ens dura al bonic poble de Horta a on i farem estada. Que podem dir de Horta de St.Joan, que si no hi heu estat ja trigueu, la veritat que val la pena una bona passejada per els seus antics carrers. Nosaltres inclòs varem poder veure la final d’un partit de futbol que no sabem ben be el que si jugaven però una mica mes i cauen bufes per tot arreu.
Tot el dia a estat un patir per la pluja però ens hem sortit prou be, inclòs quant sortia el sol feia caloreta, ara al vespre trobàvem a faltar el plumons d’hivern. Be en total han sortit el primer dia 56km.

HORTA – TORTOSA.

El mati s’aixeca fred o mes ben dit molt fred i el vent ens farà la guitza, de la part de la ruta que ens ve ara i que transcorre per la Terra Alta, fins Xerta, potser és la mes concorreguda per tothom doncs sens dubta és la millor a condicionada i la de més bellesa paisatgística , els seus viaductes, les infinitats de túnels, el pas per el costat del riu Canaleta, les vistes al Ports, el pas per Fontcalda i si ahir no varem trobar a quasi ningú avui la cosa ja és diferent.
Un cop a Xerta, entrem al baix Ebre, ja trobem l’horta de la plana, al costat del Ebre, els taronges, les palmeres i tota una varietat de cultius i flors que ens donen la benvinguda, alguns diuen que és la part monòtona del recorregut, però la veritat potser per ser primavera i tot esta exultant de llum i olors a nosaltres ens va semblar molt guapo fins a Tortosa a on travessem l’Ebre per anar a fer una volta per la ciutat i pujar a dalt la Suda per fer una vista general del riu i de la ciutat.
Dinar al bar de l’estació i cap a casa.

Total de la segona part 46km.
Alcañiz


Alcañiz

començament de la ruta

valle de zafan

estació

tunel de 3km


Horta


Tortosa

Tortosa

dilluns, 13 de maig del 2013

POSETS PER BIADOS


Ja teníem el plata a taula, però a fora el refugi de Biados les ultimes llums del sol donaven a la cara oest del cim del Posets i estàvem bocabadats mirant el recorregut, alguns ja el coneixíem degut a alguns infructuosos intens passats, d’altres però era el primer cop i no veient molt clar ni la pujada ni la baixada.
Desprès d’un bon sopar i molta gresca, sort que ens varen deixar un petit menjador per nosaltres, varem tornar a sortir a fora a veure tota la nit estrellada i comentar el que faríem l’endemà.
El mati ens despertem ben d’hora i anem cap el objectiu, anem a buscar el riu  de Zinqueta d’Anes Cruzes per creuar-l’ho per un pont de fusta i a partir d’aquí ja comencem la pujada que no deixarem en tot el mati. Primer anirem seguint una pista per un frondós bosc que deixarem al cap de uns 45’ que trobarem la cabana  de la Basa, a partir d’aquí comencem a trobar neu però molt discontinua, esperem una mica mes per poder posar-nos els esquís. La neu esta molt dureta i per aquesta vessant el sol no hi surt fins ben entrat el mati, per la qual cosa ens posem les gavinetes per pujar amb mes tranquil·litat , un cop superada la part de bosc, la cosa ja és mes tranqui-la
La pujada és continua i sense pausa, als fons molt al avall, les bordes de Biados que ja i toca el sol i nosaltres amunt cap el coll del Posets a 3200m.
Aquí fem un reagrupament i comencem a preparar els piolets i grampons per atacar la cresta, que si be no és difícil, cal posar atenció. Algú inclòs és queda bloquejat al bell mig i cal donar-l’hi ànims per continuar, però a la fi tots a cim.
Tornem a baixar per la cresta a buscar els esquís i ara si toca baixar, la neu ja esta estovada el suficient per deixar-nos gaudir de una boníssima baixada, alguns entesos diuen la millor dels Pirineus, i entre gir i gir unes parades per observar  les vistes que tenim al davant amb el Bachimaña sempre present i al fons cada cop mes a prop les bordes de Biados i sense donar-nos comte ja som al bosc a on la tècnica predomina per buscar el millor pas entre els arbres.
Al final dinar de germanor al refugi que parcer semblava que ningú tingues presa per tornar a casa, inclòs algun espavilat és va fer fotos amb la noia del refugi, Eh!!Lius.
Total 1700 metres de desnivell, 5 hores i 8km de pujada.
Hem estat: Eladio,Benet,Lius,Seques,Dorgee,Sebes,Jose,Loli,Salme,Regina i jo i equip de suport la Cande i l?angi.
I felicitar això si, perquè s’ho varen guanyar molt a pols  a la Regina per la tenacitat i a Lius per el seu primer 3000 amb esquís.
el sopar, regalet de Dorgee

la penya al fons el Posets


Dorgee free ski

Bachimaña al fons



al fons el corredor Jean Arlaud

part del descens

El noi del Montseny

comença la cresta









Eladio 

Dorgee en paral-lel

salme

el noi del Montseny